University of Washington, Bothell Master Plan

Project Info

University of Washington, Bothell
Bothell, Washington
Completed in 2010

Hacker created a new campus Master Plan to address the University’s fast-growing campus community. The Plan incorporates several new buildings and parking areas while preserving more than 50% of the campus to restored wetlands. As a top priority of the University, our team integrated many sustainable features. This included an east-west orientation for buildings to maximize solar control and natural ventilation strategies while providing views to the majority of the occupants. The landscape will be used as a teaching tool by integrating outdoor classrooms, sustainable and edible plantings, stormwater rain gardens, and accompanying signage to increase community awareness of UW Bothell’s rich and varied natural environment.

A sense of unity and connectedness within the campus and creating a welcoming institution for neighbors and industry partners is a particular goal of the University. To unify campus buildings on a steeply sloping site, our team integrated an accessible crescent-shaped path which connects many existing and proposed buildings at grade to new open spaces at the north and south edges of the campus. In addition, we carefully analyzed ways to connect all areas of campus – vehicle, pedestrian, and bike – while maintaining views into the upland forested area.