Post image for Penrose Memorial Library

Penrose Memorial Library

Project Info

Whitman College
Walla Walla, Washington
67,000 sf renovation / 24,000 sf addition
Completed in 2000

The renovated and expanded Penrose Memorial Library helped repair the campus fabric and restore the intentions set forth by the original campus master plan, by creating an open and inviting facade to Ankeny Field. The project also creates an increase in student seating and access to technology while allowing for growth of the library’s collections.

The new addition has large expanses of glass opening onto Ankeny Field. The new entrance aligns with a path that runs along the south side of the field. A large reading room, looking out to Memorial Hall, sits to the south of the entrance. The south end of the addition is built of brick with a palette of materials that compliment Memorial Hall and other historic buildings on the campus. The Penrose Library received a 2003 AIA Portland Chapter Merit Award.

Sustainable Design Highlights:
Sustainable Design Highlights:

The architects and contractor were able to re-use nearly 95% of the original building and almost all of the original building materials. In addition, the glass front façade fills the reading room with natural light, reducing energy costs. All new materials are durable, non-toxic and mostly local. The building is designed to LEED® standards, although formal LEED certification was not desired by the Client.
Awards
Awards

 
2003
AIA Portland Chapter Merit Award