Post image for Lewis Integrative Science Building

Lewis Integrative Science Building

Project Info

University of Oregon, Eugene
With HDR Architects and Engineers
103,000 sf
Completed in 2012 | LEED Platinum

The new Lewis Integrative Science Building (LISB) at the University of Oregon (UO) opened its doors on October 26, 2012. The building is home to research clusters centered around interdisciplinary and integrative research missions; its purpose is to create new synergies across diverse academic disciplines by literally uniting the sciences. The building houses biologists, chemists, psychologists, neurologists, computer scientists, and other researchers working alongside one another to tackle some of society’s greatest challenges.

UO is nationally recognized for translating basic research discoveries into practical applications. The LISB enables this research through its uniquely configured spaces offering advanced laboratories and large-scale scientific equipment. The interior architecture is rooted in the idea of connectivity—linking the sciences, the outdoors and the interior spaces. The entire building, from the basement to the fourth floor, supports the premise of science as an open, collaborative process rather than an isolated exercise conducted behind closed doors. The voluminous atrium forms the building’s heart—an expansive space for collaboration and activity that serves concurrently as the building’s “living room” and a primary thoroughfare for the Science Complex.

In addition to designing this interdisciplinary lab building, the project included multiple connections to existing science buildings and planning for the next phase of expansion.

Sustainable Design Highlights:
Sustainable Design Highlights:

LISB was modeled to achieve energy cost savings 60% above ASHRAE 90.1 and will use 58% less energy than conventionally designed buildings of similar size and function. The most dramatic energy savings—approximately 17%—comes from extracting waste heat from a utility tunnel below the site and using the heat to control temperature in laboratories and office spaces.

Additional Sustainable Design Features:
  • Reclaimed water from neighboring zebrafish facility for flushing toilets and urinals
  • Operable windows with a built-in occupant notification system: red and green lights notify users when opening windows is appropriate
  • 28 rooftop solar panels for preheating water
  • A heat recovery unit to recover heat from exhaust air for reuse
  • Variable flow chemical fume hoods equipped with automatic sashes that close when not in use
  • Exterior solar shading, interior light shelves, an expansive atrium skylight and strategically placed windows to reduce the need for electric lighting
  • Local building materials are utilized whenever possible
  • Climate-appropriate landscaping requiring minimal maintenance
  • Stormwater planters to retain rainwater on-site

  • The building is being metered meticulously, ensuring that all sustainable design strategies are being used correctly and optimizing the ROI for the client.

    Certification: LEED Platinum