Eastside Office

Project Info

Portland, Oregon
90,400 sf
Anticipated completion: 2018

Drawing inspiration from traditional industrial workplaces and timber-framed warehouses, the Eastside Office is designed for flexibility, openness, and adaptation over decades as creative industries continue to change. Guided by biophilic design principles and occupant health, this speculative creative office building prioritizes access to natural daylight, connections and views to the neighborhood and landscape, and deeply integrated sustainable design strategies. At six stories, it includes five floors of new office space with ground floor retail and restaurant space along an active multimodal thoroughfare.

Double-height spaces are a hallmark of the Eastside Office – inspired in part by Hacker’s own office studio – lending volume and circulation to the interior environments and allowing tenants to create more intimate office layouts than a typical single-floor plan.

This building embraces its mass timber structure: glue laminated columns and beams and CLT floors are fully visible throughout the interior, a nod to the timber-heavy industrial past of the neighborhood. The light exterior is achieved through a combination of finely textured mortar-washed bricks and ample windows.

Sustainable Design Highlights:
With an EUI of 27, this project is projected to achieve 70% energy reduction below code baseline and is on target for 2030 Commitment compliance. Integrated sustainable features include:

  • Regionally and renewably sourced mass timber system
  • High performance operable fiberglass windows allowing natural air ventilation
  • Large operable doors for connection to outdoors
  • VRF heating/cooling system
  • Energy recovery ventilation via a dedicated outdoor air system (DOAS)
  • Solar control
  • Flow-through storm water planter treats all on-site rain water
  • Alternate transit support, including 50 bike parking spaces, a bicycle repair station, and locker room with amenities
  • Preserved roof space square footage necessary for future solar array option